Ali je iPhone 8 razkrinkan ? …

Govorice o novem iPhonu krožijo že par mesecev, znani blogi pišejo vsemogoče stvari, med ljudi prihajajo fotografije iz tovarne, napetost med uporabniki narašča.

Ali bodo res izdani 3 iPhoni? Kakšne bodo karakteristike? Kaj nam pripravljajo za deseto obletnico ? … in še in še vprašanj, na katera bomo vedeli točne 100% informacije šele na Applovi konferenci (za katero že imamo končno datum 12.sep ).

Poglejmo skupaj, kaj pravijo govorice…

Govorice govorijo o treh modelih

 • iPhone 7s
 • iPhone 7s PLUS
 • iPhone 8 / X / Edition (uporabili bomo 8, saj je najbolj pogosto uporabljeno)

iphone-8-render-7-and-7s-800x525

iPhone 7s in iPhone 7s PLUS napovedi:

 • enak dizajn in velikost
 • OLED zaslon
 • izboljšan 3D touch
 • zaslon večjih ločljivosti
 • nov procesor
 • izboljšana kamera
 • morda brezžično polnjenje
 • nove barve

V osnovi bo verjetno klasična nadgradnja, kot so nam znane iz preteklosti  z nadgradnjo imena S. Torej, enak dizajn, nov procesor, izboljšana kamera, touchID, 3d touch,… in dodan še kak nov bombonček. Tokrat se upa na brezžično polnjenje.

iphone7s_plus

iPhone 8 / Edition / X

iPhone8

Pojavile so se slike iPhona 8, slike vezja, slike procesorja, dokaj natančni vzorci (3d tisk – slika zgoraj),… Nekaj namigovanj oz. govoric bomo napisali.

 

Zaslon in dizajn:

 • edge-to-edge zaslon (od roba do roba)
 • brez Home gumba
 • nov zaslon s tehnologijo OLED
 • velikost 5.8 incha
 • stekleno ohišje

Apple dela korak naprej ali morda nazaj, ohišje bi naj bilo v celoti oblečeno v steklo (se spomnite iphona 4 in iphona 4s ?). Zaradi zaslona, kateri se razprostira čez celotno površino iPhona zgubimo prostor za Home gumb, le-ta ostane le še v virtualni obliki (iPhone 7 je imel odstranjen fizičen Home gumb). Kaj se bo zgodilo z TouchIDje se še ne ve, ali bo vgrajen v zaslon, ali ga bo nadomestil facial recognition, slednji je potrjen. Pustimo se presentit. (facial recognition – prepoznava obraza/oči)

Zaslon bo zajetne dimenzije – kar 5.8 incha, naj omenim, da ima iPhone 7 PLUS zaslon dimenzije 5.5 incha. iPhone 8 bo imel 0.3 incha večji zaslon kot izvedenka PLUS, ker pa je uporabljena tehnologija edge-to-edge bodo same dimenzije telefona manjše.

Prehod iz retina zaslona na fleksibiln OLED ima veliko prednosti, kot so prostor v sami napravi – OLED je zelo tanek naprav klasični retini, poraba energije – zaslon je največji porabnik energije in v tem primeru bi morala biti občutna razlika. Zaslon nam bo ponudil boljše kontraste in prave žive barve (true to life colors).

 

iphone8oled

 

iphone8

 

Drobovje in specifikacije: 

Kot se spodobi za nov aparat na tržišču se spodobi tudi, da ima ta nov procesor. iPhone 8 bo poganjal 10-nanometrov velik A11 chip najhitrejši do sedaj in seveda najzmogljivejši.

chipa11

Govorice napovedujejo tudi brezžično polnjenje (katero se čaka že od lani), potrjeno naj bi bilo tudi prepoznava obraza/oči za varnost naprave. Pričakuje se tudi dvojna kamera, katero poznamo že iz modela iPhone 7 PLUS – seveda izboljšano verzijo plus dodatno dodana stabilizacija na obeh lečah. Postavitev le-te bi naj bila vertikalno.

Sprednja kamera ali front facing camera bo (glede na to, da bo prepoznava obraza) združevala klasično tehnologijo vrhunskega fotografiranja in ultra napredno 3D prepoznavo objektov.

report-facial-iphone8

 

IP68 oznaka, katere ne bomo zanemarili – iPhone 8 naj bi bil še naprej vodo odporen oziroma, naj bi zadržal dež, pljuske in krtko potopitev v vodo.

 

Konfiguracije, katere bodo na voljo:

kaapciphone8

 

 

 

Shematski prikaz zaslona pokaže, da so senzorji locirani pod zaslonom. Na vrhu zaslona so sprednja kamera, bliskavica, senzor za uravnavanje svetlobe in senzor za 3D prepoznavo.

 

detils

 

Imamo tudi slike – rentgentsko sliko novega iPhona8, katera je “pobegnila” iz tovarne Foxconn. Prikazuje notranjo organaizacijo oz. postavitev komponent v novem iPhon – u 8. Kaj se vidi? Strokovanjaki pravijo, da je vidno brezžično polnjenje, dvojna kamera, batarijea v obliki črke L, nova oblika matične plošče,…

newreorganizactioniphone8 iphone8_chip Foxvonn_spy

 

Cena?

Cena modela 7s in 7s PLUS ostaja enaka – kot vsako leto ostanejo cene novega iPhona identične prejšnjemu modelu. Drugačna zgodba pa je pri modeli iPhone 8 – tukaj boste zapravili več kot ponavadi.

Glede na to, da gre za popolnoma novo zgodbo v desetih letih ostoja iPhona se pričakuje višjo ceno. Zadnje govorice, katere krožijo, da bi naj bila startna cena modela 8 s 1000 dolarji. Analitiki predvidevajo ceno 999 dolarjev, kar je kar 54% višja cene od modela 7S.

Kljub ceni bo razprodan ponovno v nekaj minutah po celem svetu.

 

Kdaj ga pričakujemo ?

iPhone 8 bo uradno predstavljen 12.sep na Apple Special Eventu – prvič v Steve Jobs teatru. Tako, da nas do uradnih informacij loči le še nekaj dni.

Prodajo iPhona pričakujemo v začetku meseca oktobra. V Sloveniji pa seveda malo kasneje – druga polovica oktobra ali začetek novembra. Glede na pretekle izkušnje bo Telekom Slovenije zelo hitro dobil prve zaloge aparatov.

 

iPhone-8-prototype-FB

 

Kot ste verjetno opazili je govoric in ugibanja več kot preveč, ampak večina kaže na podobne smernice. Vsaki dan pricurlja, kakšna dodatna informacija  mi smo vam jih nekaj zbrali.

Lahko si celo kupite že iPhone8 – dummy, kateri so narejeni s 3D tiskom. 🙂

 

 

 

 

 

Viri: 

http://www.techradar.com

twitter.com/venyageskin1

https://www.macrumors.com/

https://www.tomsguide.com/